Tjänstepension: Har Du Rätt till Arbetsgivarens Pensionssparande?

Tjänstepension är en avgörande del av din framtida ekonomi och ett viktigt komplement till den allmänna pensionen. Den betalas in av din arbetsgivare och kan utgöra en betydande del av dina totala pensionsintäkter. Har du rätt till tjänstepension? Det beror på om din arbetsgivare har ett kollektivavtal eller erbjuder pensionssparande som en del av din anställning.

Med rätt information och aktiva val kan du själv påverka hur din tjänstepension placeras och växer över tid. Du har möjlighet att välja mellan olika förvaltningsformer och försäkringsbolag, vilket gör det viktigt att jämföra villkor och avgifter. Genom att ta kontroll över din tjänstepension kan du säkra ett stabilt ekonomiskt stöd när du väljer att gå i pension.

Tjänstepension
Tjänstepension

Ju längre du väntar med att gå i pension, desto större blir påverkan på dina kostnader. Hos oss kan du räkna med tjänstepension, privat pensionsförsäkring och kapitalförsäkringar från olika försäkringsbolag. Om du vill se en uppskattning av hur stor din pension kan bli, besök minpension.se. Om du saknar tjänstepension eller bara vill komplettera för din pension, kan du läsa mer om eget sparande för pensionen.

Vi har information om de fyra största avtalen för tjänstepension och hur mycket pengar som avsätts till din tjänstepension. Arbetsgivaren brukar avsätta 4,5–6 procent av din månadslön upp till en viss inkomstgräns. Dessutom avsätts mellan 30–31,5 procent av lönedelar över denna gräns. Till exempel kan en månadslön på 35 000 kronor generera ett årligt pensionssparande på mellan 18 900 och 25 200 kronor.

Vill du välja förvaltning själv?

Du kan välja hur hela eller delar av din tjänstepension ska förvaltas. Om du inte gör ett aktivt val placeras din tjänstepension i ett så kallat icke-valsalternativ, vilket är en traditionell försäkring med låga avgifter.

Vi jämför villkor och kostnader

Informationen vi erbjuder gör det enklare för dig att bestämma vilket försäkringsbolag som ska förvalta din tjänstepension. Först hittar du allmän information om avtalsområdet, exempelvis hur mycket pengar som avsätts och vad som händer om du inte gör ett eget val.

Inom avtalsområdet – exempelvis ITP 1 – kan du fortsätta och jämföra olika valbara bolag. Du får svar på frågor som om bolagen har garantier, vad det kostar att flytta pensionskapitalet och om försäkringen ändras innan utbetalningarna börjar. Dessutom kan du räkna ut ett jämförelsepris som visar om ditt sparalternativ är billigare eller dyrare än andra.

Avtalsområde

Guldse.com – Beroende på vilket kollektivavtal du omfattas av och din inkomstnivå avsätts olika procent av din lön till tjänstepensionen. Avtalet påverkar också om du själv kan välja var hela eller delar av din pension ska placeras.

Privatanställda födda från (ITP 1)

Om du är privatanställd och född från omfattas du av ITP 1. Från och med 25 års ålder börjar arbetsgivaren betala in premier till din pension motsvarande 4,5 procent av din lön upp till ett visst inkomsttak. För löner över detta tak betalar arbetsgivaren in 30 procent av lönen. ITP 1 är en helt premiebestämd pension, vilket innebär att du själv ansvarar för att välja bolag och förvaltningsform för dina pengar.

Förvaltningsformer och efterlevandeskydd

Enligt ITP 1-avtalet kan du placera 50 procent av dina pensionspremier i valfri försäkring och förvaltning. Minst 50 procent måste dock placeras i en traditionellt förvaltad försäkring. Du kan också välja till återbetalningsskydd och/eller familjeskydd, vilket ger dina anhöriga en extra trygghet om du skulle avlida. Detta innebär dock en lägre pension för dig själv. Din arbetsgivare betalar in pensionspremierna till valcentralen Collectum, som i sin tur vidarebefordrar premierna till det försäkringsbolag du valt.

Privatanställda födda före (ITP 2)

Om du är privatanställd och född före omfattas du av ITP 2. Här finns både premiebestämda och förmånsbestämda delar. Arbetsgivaren börjar betala in premier motsvarande 2 procent av lönen till den premiebestämda delen (ITPK) från och med 28 års ålder.

Förvaltningsformer och efterlevandeskydd

Du kan själv välja förvaltningsform och försäkringsbolag för ITPK-delen. Dessutom kan du välja återbetalningsskydd och/eller familjeskydd. Arbetsgivaren betalar även premier för en förmånsbestämd pension som är garanterad och baseras på en viss procent av din slutlön. Denna pension förvaltas av Alecta och du kan inte själv välja var premierna placeras.

Kommun- och regionanställda (AKAP-KR)

Om du arbetar inom en kommun, region eller kommunalt företag omfattas du av AKAP-KR. Arbetsgivaren betalar 6 procent av din lön upp till en viss inkomstgräns och 31,5 procent för löner över denna gräns. AKAP-KR är en helt premiebestämd pension där du själv ansvarar för att placera dina pensionspengar. Om du inte gör ett aktivt val placeras pengarna i ett icke-valsalternativ, en traditionell försäkring med återbetalningsskydd hos KPA Pension.

Om du är statsanställd omfattas du av PA 16, som består av valbara delar, Kåpan Tjänste och Kåpan Flex. Arbetsgivaren betalar premier motsvarande 6 procent av lönen för dessa delar. Att lägga till ett efterlevandeskydd innebär en kostnad och kan minska ditt pensionskapital. Du kan välja mellan återbetalningsskydd, som ger dina anhöriga det sparade kapitalet, och familjeskydd, som garanterar ett förutbestämt belopp.

Slutsats

Sammanfattningsvis är tjänstepension en betydande förmån som kan ha stor inverkan på din framtida ekonomi. Genom att ta reda på om din arbetsgivare erbjuder pensionssparande och hur det är strukturerat, kan du säkra ett bättre ekonomiskt skydd för åren efter arbetslivet. Att vara medveten om dina rättigheter och möjligheter kring tjänstepension är ett första steg mot en stabil pension.

För att få ut det mesta av din tjänstepension är det viktigt att du gör aktiva val när det gäller förvaltning och placering av dina pensionsmedel. Genom att jämföra olika alternativ kan du optimera avkastningen och samtidigt minimera kostnaderna. En välinformerad strategi idag kan göra stor skillnad för din ekonomiska trygghet i framtiden. Med rätt kunskap och engagemang kan du skapa en pensionsplan som uppfyller dina behov och.